Resnica ne potrebuje, da jo branimo

27. September 2020

Kar se danes dogaja po svetu ter v Sloveniji, je večje od nas. In uspelo ''jim'' je (zaenkrat), da so nas razdelili – na ZA ali PROTI.

Kar se danes dogaja po svetu, je večje od nas.
In uspelo ''jim'' je (zaenkrat), da so nas razdelili – na ZA ali PROTI.

Ljudje so zaradi svojih prepričanj (predvsem pa ega) izgubili dolgoletne prijatelje

In mi rečejo: ''Če naju je tole razdelilo in odtujilo, potem je bil že skrajni čas, da stopiva na novo pot.''
Vendar ni potrebe, da je tako, samo zato, ker se glede nekaterih stvari z ljudmi ne strinjamo.

Sam se glede veliko stvari ne strinjam s tistimi, ki jih imam zelo rad, pa to še ne pomeni, da bom zaradi prijateljeve odločitve, da npr. cepi otroka ali pa zaradi prijateljičinega strahu, da se kljub bolečemu in trpečemu razmerju ne odloči zase, stike z njimi prekinil.

Samo zato, ker se naši pogledi na svet ne ujemajo, še ne pomeni, da se nimamo radi. Razumem, da je ljudi strah. Njihove odločitve skušam spoštovati in biti do vsakogar sočuten, kljub temu, da bom sam verjetno storil drugače. Saj je tudi mene do nedavnega vodil strah (ego) in ne ljubezen (srce).
Zato ljudem dopuščam svobodo pri njihovih odločitvah ter njihovo mnenje in se z njimi ne prerekam; to pa še ne pomeni, da v svoji Resnici stati preneham. Če pa to zmoti njih do te mere, da se morajo od mene odmakniti, ker nisem družbeno odgovoren ali ker želim svet spremeniti .. ali pa ker mi enostavno ne morejo več v oči pogledati, jih razumem, spoštujem njihovo odločitev ter jih iz razdalje še vedno ljubim.

(Raz)deli in vladaj

Skušajmo razumeti, da je ''divide et impera'' aktualno že od vladavine katoliške cerkve naprej (4. stoletje n.š.) in komur ta ''psihologija'' še vedno ni jasna, naj si o teh stvareh kaj prebere. Veliko je napisanega.
Dojel bo, če je le malce odprte glave, da se ''vladajoči eliti'' ni potrebno z nami ukvarjati ali pa se proti nam boriti, saj vedno tako naredijo, da se sami proti svojemu sosedu obrnemo.
Samo vcepiti nam morajo različna mnenja – nas razdeliti – in nam v kosti strah nagnati..

Mi pa jim podlegamo že toliko časa

Ne verjamete?
Poglejte vse vojne in mi povejte, je bila katera res smiselna?
Medtem ko pa se mi prerekamo za malenkosti, se v ozadju sprejemajo načrti, ki spreminjajo zgodovino sveta.

Bojevali smo se krvavo v Božjem imenu proti vsem tistim, ki niso želeli sprejeti ''našega enega in edinega Boga''.

Valjhun, sin Kajtimara, boj krvavi
že dolgo bije za kršansko vero,
z Avreljam Droh se več mu v bran ne stavi;
končano njino je in marsiktero
življenje, kri po Kranji, Koratani
prelita napolnila bi jezéro.


(F. Prešeren)

Sedaj pa jim bo uspelo to, da bo pod pretvezo ''družbene odgovornosti'' sosed soseda prijavil organom, ker njegov otrok npr. ni cepljen in družbo ogroža.
Ali pa ker ne nosi maske.
In ''njim'' ne bo treba veliko storiti, kot tiste neubogljive pošteno štrafati in po žepu udariti. Da bi ''tožikahle'' vsaj nekaj od tega imele, pa se ne bo zgodilo, razen lažnega občutka, da so naredili nekaj dobrega za družbo, ki živi (dobro) na njihov račun.
No, tap tap po rami in občutek, da s(m)o bili 'pridni''.
Aja, in družbeno odgovorni.

Šest mescov moči tla krvava reka,
Slovenec že mori Slovenca, brata -
kako strašna slepota je človeka!

(F. Prešeren)

S tem zapisom zato pozivam vse tiste, ki se vam vsi ti ukrepi, ki danes v Sloveniji veljajo zaradi ''nevidnega sovražnika, ki preži na vas, ko vstopite v gostinski lokal, a vas ne opazi več, takoj ko se usedete'', zdijo nesmiselni, da kljub temu drugače ali nasprotno mislečih ne zaničujete, ne ponižujete in jih na nikakršen način ne skušate prikazovati v slabi luči, ker se z vami ne strinjajo.

Ker (še) ne vidijo

Svetite v svoji luči in jim namenite svetlobo ter ljubezen vašega srca in jih v mislih objemite. Kljub temu, da vas morda žalijo, zaničujejo, ponižujejo ali o vas grdo govorijo. Vedite, da takšni ljudje v sebi močno trpijo, saj vas morajo s silo prepričati v nekaj,
v kar globoko v sebi sami verjetno sploh ne verjamejo. Vendar tega ne morejo sprejeti, saj bi v nasprotnem primeru morali spremeniti svoje mišljenje – to pa zna biti za ego zelo boleče.

''Da bi dosegli zavedanje, moramo videti, vendar pa ne bomo videli, vse dokler bomo gledali skozi predsodke.''
(A. de Mello)

Poleg tega pa, vedno ko se z nekom na socialnih omrežjih ali v živo prerekamo, kdo ima prav, izgubljamo svojo energijo. Takrat tudi mi dvomimo v svojo odločitev in v resnico, katero branimo. Resnice pa nikdar ni potrebno braniti; resnica se na koncu vedno razkrije sama. Samo svetite in jih razumite..

Narveč sveta otrokam sliši Slave,
tje bomo najdli pot, kjer nje sinovi
si prosti vóljo vero in postave.

(F. Prešeren)

NAZAJ NA VRH