Prenehajte se primerjati z drugimi

20. Marec 2020

Vsi vemo, da primerjanje z drugimi našo vibracijo močno zmanjšuje ter nam preprečuje, da bi življenje res zaživeli v polnem zadovoljstvu ter v stvareh, ki jih radi počnemo in v katerih smo res dobri. Tega se vsi zavedamo, pa vendar nas danes vsak trenutek, ko odpremo Facebook ali instagram, nehote zanese v primerjanje z drugimi.

Kako torej iz tega izstopiti in svojo lastno moč nazaj dobiti?

ZAVEDANJE

Mnogokrat se pravzaprav niti ne zavedamo, da se primerjamo z drugimi. Človek večino svojega življenja preživi v podzavesti in velikokrat minejo meseci in leta, pri nekaterih morda celo življenje, preden se sploh začnejo zavedati svojih misli.
Zato je prva in najbolj pomembna stvar, ki jo pri primerjanju lahko storimo, da dvignemo našo stopnjo zavedanja. Da se začnemo malce bolj zavedati vseh teh misli, ki prosto ''plavajo'' okoli nas v tem polju kolektivne zavesti ter postanemo na njih pozorni. Ko začnemo izvajati vaje za dviganje zavedanja, potem vedno bolj opažamo, kaj se znotraj naše glave dogaja. Z redno prakso pa to postaja vse lažje. In kmalu bo postalo skoraj nemogoče, da tega več ne bi opazili.

KO SE ZAVESTE, DA SE PRIMERJATE – SE USTAVITE

Ko se enkrat v sebi zaveste, da ste se morda zopet začeli primerjati, se zaustavite. Prenehajte z vsem, kar v tistem trenutku počnete in naredite nekaj zavestnih ter počasnih vdihov ter izdihov. Zaradi tega se ne ponižujte, niti se ne počutite manj vredne, sploh pa se ne obsojajte – tega se samo zavedajte, ujemite misel in fokus vaših misli počasi spremenite.
Vaše misli so namreč tiste, ki ustvarjajo zgodbe, ki jih vi sebi ter svetu govorite. Te zgodbe pa v vas izzovejo občutke – zato pazite, kaj mislite in kaj sebi govorite.

HVALEŽNOST

Primerjati začnemo, ker menimo, da nečesa nimamo ali pa da nam kaj primanjkuje. Ne zmoremo videti sedanjega trenutka, ampak nam misli bežijo v prihodnost. Takrat, ko se seveda tega zavemo, lahko pozornost obrnemo in se spomnimo na stvari, ki jih imamo in za katere smo hvaležni. Naštejte tisto, kar imate – in ne, česa nimate. Pomislite na to, kako ste lahko srečni, da imate npr. streho nad glavo; hrano v hladilniku; ljudi, ki vas imajo radi; delo, s katerim lahko dobro skrbite zase,.. da ste živi.

Kratka vaja:

Najdite 5 stvari, ki jih lahko vidite;
4 stvari, ki se jih lahko dotaknete;
3 stvari, ki jih lahko slišite;
2 stvari, ki jih lahko zavohate ter
1 stvar, ki jo lahko okusite.
Tako se boste vrnili v sedanji trenutek, ki je res edino, kar obstaja. In ste zanj hvaležni.

OSREDOTOČITE SE NA SVOJO MOČ

Velikokrat se primerjamo z drugimi, ker vidimo samo svoje pomanjkljivosti in ne svojih moči. Zato takrat pomislite na stvari, katere ste dosegli in na kar ste pri sebi ponosni. Praznujte jih, pohvalite sebe. Vendar se ne hvalite s tem, ostanite ponižni, vseeno pa jih uporabite za svoje boljše počutje.
Sedaj, ko imate v mislih ta dogodek, samo opazujte vaše misli in vaše občutke, ki se ob tem porajajo. Vedno namreč, ko naredite to vajo in ko aktivirate vaš pozitivni spomin, takrat aktivirate ključne centre vaših možganov, ki vas bodo še bolj motivirali pri čemerkoli oz. na karkoli boste pomislili in vam še krepili vašo samopodobo.
Vztrajajte v teh občutkih, ki se prebudijo zaradi spomina, ki ste si ga priklicali pred oči.

SPREJMITE SVOJE ''POMANKLJIVOSTI''

Nihče ni popoln in iskati popolnost je iluzija. Vsi znotraj sebe to vemo, a se kljub temu velikokrat ne počutimo dobro, kadar te popolnosti ne dosežemo. Popolni pa ne postanemo – popolni že smo.
Seveda ni nič narobe, če delamo na sebi in se ''izboljšujemo'', vseeno pa naj nas slika popolnosti na socialnih medijih ne zavede. Ne skušajmo postati nekdo, ki je popoln, ampak sprejmimo sebe v svoji nepopolnosti – to pa nas dela unikatne.
Nihče ni tak, kot smo mi. Kaj ni to super?
Potrepljajte se po rami in se nasmehnite.

NE PONIŽUJTE DRUGIH

Velikokrat druge obsojamo (čeprav samo v mislih), saj se zaradi tega naš ego počuti boljši od njih. Vendar ravno s tem, ko druge ponižujemo ter se nad njih povzdigujemo, svojo vibracijo znižujemo. S tem se oddaljujemo od življenja, od sebe ter od drugih, saj namesto, da bi sklepali prijateljstva ter se od drugih česa naučili, se osamimo, ego le še bolj ojačimo, vendar pa samo še bolj trpimo. Tudi če gre drugim bolje od nas, jim čestitajmo za njihov uspeh in se z njimi veselimo,  kajti šele to lahko vodi nas same do našega lastnega uspeha. Če / ko boste to zmogli, se bo vaše  življenje bistveno spremenilo – na bolje seveda.

OSREDOTOČITE SE NA POT – NE NA CILJ

Življenje ni tekma, cilja ni. Ampak je pot in je proces. In ljudje med seboj ne tekmujemo, kdo bo boljši, kdo bo imel več in kdo bo na tej poti hitreje prišel do atributov, ki jih družba smatra kot uspeh. Vsak izmed nas je na tej poti življenja in vsak je popolnoma drugje ter s popolnoma drugačno nalogo. Pot drugih ljudi nima veze z našo potjo, važno je res samo, česa si mi želimo in kaj v življenju želimo storiti.

NAUČITE SE ŠE BOLJ LJUBITI

Če boste vedno želeli imeti, kar imajo drugi, potem ne boste imeli nikoli dovolj. Vedno si boste želeli še več. In če se boste ujeli v ta začarani krog, boste iz njega težko izstopili. In nikdar ne boste srečni. Srečo boste tako ves čas iskali zunaj sebe in s prstom kazali na druge, kaj imajo in česa nimate vi. Namesto tega skušajte spoznati, da imate veliko. Veliko več  kot marsikdo na tem svetu. In bodite za tisto hvaležni in življenje skušajte le še bolj ljubiti. Vedite, da ste posebni, da ste blagoslovljeni ter da bodite v življenju ponižni.

V življenju človeka, ki se je odločil stopiti na POT DO SEBE, se dostikrat pojavita dvom ter nezaupanje v proces. Takrat se v razumu pojavi na tisoče vprašanj in človek začne resno dvomiti ter obupovati nad samim sabo – četudi nekje globoko v sebi vé, da je tik pred zoro noč vedno najbolj temna.

Toliko ''dela'' na sebi ste že naredili, zato ne verjemite vašemu umu, ki vas skuša prepričati drugače. To niso vaše misli. Potopite se zopet v vaše srce in najdite tisto svetlo lučko zaupanja ter se jo oprimite.
Vztrajajte in vedno bolj bo svetila.

NAZAJ NA VRH