Kje se učimo o odnosih?

24. April 2023

Z rednim, doslednim in zavestnim delom na sebi sem postopoma začel dvigovati čustveno zrelost. V tem času sem spoznal marsikaj, česar prej nisem mogel ali želel videti. Vedno bolj sem začel čutiti svoje telo ter občutke, začel sem ozveščati svoje stare vzorce in omejujoča prepričanja, zopet sem postajal bolj spontan in se naučil izražati avtentično ter čustveno zrelo tudi takrat, ko to ni bilo prijetno meni ali drugim.

Dobrih 12 let je minilo, ko sem prišel do spoznanja, da nisem zadovoljen s svojim življenjem ter z odnosi. Seveda sem se pred tem boril sam s sabo, se veliko prepiral s partnerico in krivca za svojo ‘nesrečo’ iskal zunaj sebe. Prav tako sem mislil, da če bi imel drugo žensko, bolje plačano službo ter več denarja, da se bo moje življenje uredilo in da bom srečen. Vendar je bil pok mehurčka iluzije, v kateri sem živel (pre)dolgo tako glasen, da sem bil prisiljen pogledati sebi v obraz.

Najtežje soočenje je soočenje s samim sabo, saj priznanje, da sebe nimaš tako rad, kot misliš in da do sebe nisi iskren, ni prijetno. Takrat je potrebno resnično pogledati vase, v odnose, ki jih imaš z drugimi ter se odločiti, ali boš še naprej krivil druge za svojo nesrečo ali boš razloge vendarle začel iskati v sebi.

Podal sem se na verjetno najtežjo, a tako zelo pomembno in potrebno pot v svojem življenju - pot v sebe in k sebi. Začel sem raziskovati, predvsem partnerske odnose, ter ugotovil, da nimam pojma, kaj pomeni biti dober in močan partner. Kaj pomeni biti pravi in močan moški. Tega danes v šoli ne učijo, prav tako pa nihče ne daje pomena temu, saj so partnerski odnosi samoumevni. Nihče nam ne pove, da če se ne bomo lotili dela na sebi ter začeli spreminjati svojih vzorcev iz otroštva, da bodo naši partnerski odnosi takšni kakršen je partnerski odnos med staršema.
Tega pa, verjamem in sklepam po nezadovoljstvu mojih strank, nihče ne želi.

O pravi moškosti se ne govori skoraj nič, zato sem se začel potapljati v to tematiko, jo raziskoval in predvsem vadil na sebi. Vzel sem si kar nekaj let samosti brez resne partnerske veze, saj sem vedel, da za kaj resnejšega nisem dovolj čustveno zrel, prav tako pa nisem želel ponavljati vzorcev, ki sem jih bil deležen v otroštvu, ter ves ta čas disciplinirano delal na sebi. Z rednim, doslednim in zavestnim delom na sebi sem postopoma začel dvigovati čustveno zrelost. V tem času sem spoznal marsikaj, česar prej nisem mogel ali želel videti. Vedno bolj sem začel čutiti svoje telo ter občutke, začel sem ozveščati svoje stare vzorce in omejujoča prepričanja, zopet sem postajal bolj spontan in se naučil izražati avtentično ter čustveno zrelo tudi takrat, ko to ni bilo prijetno meni ali drugim.

Napredek je bil očiten, saj se je uspeh začel kazati na vseh tistih življenjskih področjih na katerih sem prej celo stagniral. Predvsem pa se je to začelo močno odražati v odnosih vseh vrst, še posebej v ljubezenskem odnosu z mojo partnerico. Izboljšala se je najina komunikacija, med nama se je razvilo še več spoštovanja, iskrenosti in zaupanja, kar pa so poleg ljubezni glavni temelji uspešnega partnerskega odnosa.

V ta namen sem že pred časom ustvaril prvi in edini program za moške v Sloveniji POT SODOBNEGA IN ZAVESTNEGA MOŠKEGA, kjer moške nagovarjam ter učim, kako postati zaupanja in spoštovanja vreden moški. Tematika, ki sem jo zajel v avdio programu, je po mojem mnenju bistvena in še kako potrebna za vsakega moškega, ki si želi imeti ljubeč, pristen in zavesten partnerski odnos s svojo žensko. Moške učim, kako postati bolj zavestni ter odgovorni in kako se lahko naučijo svojo žensko voditi k njenemu užitku in sproščenosti. Spoznal sem tudi, da je moška spolnost tematika, o kateri se ne govori skoraj nič, pričevanja žensk in moških pa mi samo potrjujejo, da je naše (ne)znanje o spolnosti vezano predsem na pornografijo, saj je to za marsikoga edina spolna ‘izobrazba’, ki smo je bili kot mladostniki deležni. Pa je žal popolnoma zgrešena, saj moški ženske izrabljamo predvsem kot sredstvo za sproščanje napetosti, ki se ob vzburjenju pojavi v nas. Večina moških na ženske namreč gleda kot na objekt za sproščanje in potešitev svojih nagonov, pri tem pa ob koncu spolnega akta ni zadovoljen niti on niti ona. Poleg tega pa sem ugotovil, da tudi ženske spolnost doživljajo na podoben način, saj je marsikateri ženski edini poznan način doživljanja užitka na moški način - kratka in plitka potešitev z orgazmom klitorisa, kjer je važen predvsem cilj, ne pa pot, preko katere se lahko moški in ženska združita in se povežeta globlje in močneje.

Preko svojega dela moškim in ženskam tako ponujam edinstvene pristope pri razvijanju ter izboljševanju višjih principov med človekovim fizičnim, mentalnim, čustvenim in duhovnim ravnovesjem. To namreč ljudem pomaga, da postanejo v življenju ter v odnosih bolj samozavestni, spontani in avtentični; da izboljšajo svoj partnerski odnos; da presežejo stare vzorce in prepričanja, ki jih zaustavljajo in jim preprečujejo, da bi postali najboljša verzija sebe; da zrastejo, se izgradijo in da dvignejo svoje zavedanje; predvsem pa, da procesu življenja bolj zaupajo, da se začnejo zopet imeti radi in da pogledajo resnici v oči.

To je moja želja in je del mojega poslanstva.  

NAZAJ NA VRH