Entropija in smisel bolečine

3. September 2023

Naše telo je odraz odnosa, ki ga imamo do samega sebe. V kolikor ta odnos ni urejen in primeren, se to na telesu odraža skozi naše počutje. Bolečina, ki jo čutimo, je v tem primeru koristna, saj nam kaže nered v nas in je krasen pripomoček, preko katerega lahko življenje uredimo v bolj kakovostno. Za to pa je seveda potrebna določena mera zavedanja, truda, vztrajnosti in učenja. Ko tako vedno bolj urejamo svoje telo, vedno bolj urejamo odnose in okolico.

Izogibanje bolečini je tako naravno, kot je naravna bolečina sama. Izogibanje pa je možno le tako, da bolečino do neke mere ignoriramo, stiskamo zobe, jemljemo protibolečinske tablete, se proti njej borimo ter upamo in si želimo, da bo minila sama po sebi, brez da bi mi sami našli njen vzrok in spremenili tisto nekaj, kar jo povzroča. Pri tem marsikdo ne želi sprejeti dejstva, da ima vsaka bolečina smisel in da nam kaže entropijo, ki je nastala zaradi neprimernega ali neučinkovitega urejanja dalj časa trajajočih neprijetnih stanj ali neprimernih odnosov, ki nas obremenjujejo.

Sprejeti resnico, da je samo skozi bolečino možno bolečino odpraviti je bilo zame skrajno neprijetno, a vendar je bila bolečina tako močna, da mi drugega ni več preostalo. Soočenje, da sem živel narobe, slepil samega sebe in bolečino skušal ignorirati ter celo premagati z močjo volje (ego), ni bilo lahko. Vseeno pa sem vedno bolj začel razumevati in sprejemati smiselnost bolečine kot opozorilno lučko v avtu, ki kaže na to, da nekaj v sistemu ni v redu.

Entropija, ki sem jo izkusil, mi je kljub neprijetnosti dala veliko energije, katero sem uporabil za boljšo povezanost razuma in telesa ter postopoma preko izvajanja AEQ vaj in razumevanja tega, kar je do bolečine pripeljalo, vedno bolj odpravljal neprijetno stanje ter urejal tisto, kar je bolečino povzročilo. Izboljšal se je odnos ega do mojega telesa, saj sem skozi učenje AEQ metode® spoznaval, da kljub moči volje na koncu vojno vendarle dobi telo.

V današnjem času poplave razno raznih zdravil ter bolniške odsotnosti od dela je odnos človeka do telesa izredno nespoštljiv. V preteklosti si ravno zaradi odsotnosti zgoraj omenjenega, ljudje tega niso smeli privoščiti. Spoštljiv odnos do telesa je bil nujen in ne samo zaželen, kar pa danes redko vidimo.

Sodoben moto ''mind over matter'' je z odkrivanjem kvantne fizike postajal vedno bolj popularen. Zabeleženih je ogromno pričevanj ljudi, ki zatrjujejo, kako so v meditaciji odpravili fizične bolečine in celo disfunkcije nekaterih organov; marsikateri celo zatrujejo, da lahko telo pozdravijo namesto njih. Verjamem v moč misli, ki vplivajo na naše občutke in posledično na naša čustva, vendar ne smemo in ne moremo mimo dejstva, da fizično telo živi po principih Newtonovih zakonov oziroma po zakonih narave in da odprava bolečine in z njo povezanih kroničnih stanj na dolgi rok ni možna, brez da spoznamo razloge njenega izvora in vzrokov zanjo. Celostna sprememba je namreč mogoča samo s spremembo strukture podzavesti, ki pa mora vključevati telo, saj je podzavest 'del' telesa.

Naše telo je odraz odnosa, ki ga imamo do samega sebe. V kolikor ta odnos ni urejen in primeren, se to na telesu odraža skozi naše počutje. Bolečina, ki jo čutimo, je v tem primeru koristna, saj nam kaže nered v nas in je krasen pripomoček, preko katerega lahko življenje uredimo v bolj kakovostno. Za to pa je seveda potrebna določena mera zavedanja, truda, vztrajnosti in učenja.

Ko tako vedno bolj urejamo svoje telo, vedno bolj urejamo odnose in okolico.

Urban Urbanc
Učitelj AEQ metode® 2. stopnje in AEQ dihanja® 1. stopnje  
(samorefleksija članka iz učbenika za učitelja AEQ metode® )

NAZAJ NA VRH