Kaj je AEQ metoda

AEQ je metoda, ki nam preko višjega zavedanja telesa pomaga bolj resnično občutiti sebe in tako pravilneje izražati ter zadovoljevati svoje potrebe. Nudi nam znanje potrebno za razumevanje neprijetnosti, ki jih občutimo, ko povečujemo stik s sabo in nam tako omogoča, da se ne ustrašimo lastne resničnosti, shranjene v telesu in podzavesti. (vir: Aleš Ernst)

VEČ

AEQ metoda omogoča spremembo delovanja živčno-mišičnega sistema in jasnejše določanje razlik med vzorci delovanja zavestnega in podzavestnega dela živčnega sistema. S pomočjo AEQ vaj postopno urejamo delovanje in vedenje osebe, ki se uči AEQ pristopa na celostni ravni. To omogoči drugačno delovanje v sedanjosti od tistega v preteklosti in s tem drugačno prihodnost od tiste, ki jo imamo v podzavestnem delu.

Boljše občutenje sebe zaznavamo preko učenja skrbnega in zavestnega izvajanja AEQ vaj, saj z njimi urejamo (spravljamo v red) nepotrebne mišične napetosti (stres v telesu) tako, da mišice zavestno daljšamo (sproščamo) ali krajšamo (napenjamo). Ker namen vaj ni samo izvedba giba, temveč izvedba giba usklajeno, urejeno, zavestno in učinkovito, na ta način skozi izvajanje vaj odpravljamo senzorno-motorično amnezijo (čutno-gibalno amnezijo), do katere pa pride zaradi neurejenosti med daljšanjem in krajšanjem mišic ter zaradi slabšega zaznavanja sebe in svojih potreb.

Zaradi višje kompleksnosti življenja in odnosov, nizke čustvene zrelosti ter zaradi pomanjkanja zanimanja za učenje pri tako osnovni dejavnosti, kot je npr. gibanje, se ta nered kaže na mnogih področjih človekovega življenja. Eno od zelo pomembnih področij je tudi vedenje, ki pa ga v veliki meri določajo čustva in je v tesni povezavi z gibanjem. Če gibanje postaja z leti vedno bolj togo in okorno, trdo, neučinkovito in avtomatizirano pri osnovnih gibih, nam tudi na področju vedenja in čustvovanja ne bo prizaneseno.


Skozi učenje gibanja tako vedno bolj urejamo nered v zakrčenosti mišic (telesa) in posledično v ''zakrčenosti'' našega vedenja (čustva). Posledica tega ni samo večje zadovoljstvo in večja sproščenost v gibanju, temveč predvsem večja urejenost ter boljša učinkovitost na vseh področjih našega življenja in odnosov. Postajamo vedno bolj mirni, stvari so nam jasnejše, napak in napačnih odločitev je manj, bolj zahtevne in bolj kompleksne stvari opravljamo z manj truda ter posledično dosegamo višje zavedanje, uspeh ter večje zadovoljstvo tudi v odnosih.

Z vsem tem se nam močno spremeni odnos do sebe in do drugih, saj spoznamo, da če želimo izboljšati kvaliteto življenja in živeti brez kroničnih bolečin in napornih odnosov, je potrebno izstopiti iz vloge žrtve ter se soočiti z neprijetnimi stvarmi.


Soočanje ni vedno prijetno, vendar skozi vztrajanje in skozi AEQ vaje postopoma in zavestno spreminjamo svoje podzavestne telesne vzorce, ki odražajo naše nezavedno vedenje in obnašanje. Vaje ne pomagajo same po sebi brez spremembe vedenja do sebe in drugih, dajo pa nam priložnost, da odpravljamo senzorno-motorično amnezijo, ki nastane zaradi potlačitve nekaterih čustev – predvsem agresivnih oziroma t.i. ''negativnih'' čustev, ki pa jih na poti osebne rasti radi potiskamo proč. To pa se vedno odraža skozi telo.

S temi spoznanji ter z rednim in zavestnim izvajanjem vaj postopoma dvigujemo lastno čustveno zrelost. Vedno bolj čutimo svoje telo, želje in potrebe ter se naučimo izražati čustveno zrelo tudi takrat, ko to ni prijetno nam ali drugim. Je pa nujno potrebno, če želimo spremeniti podzavestne vzorce ter dvigniti odnose na višji nivo.

Težke osebne izkušnje, neprijetnosti in kronične bolečine (čustvene ali fizične) so tisto, kar nam daje priložnost za rast in spoznavanje sebe ter nam omogoča, da v življenju stopimo naprej in presežemo omejitve in podzavestne vzorce, ki nas zaustavljajo na poti k razrešitvi – če seveda želimo pogledati naše sence, se soočiti z neprijetnostmi in postopoma spoznavati, da so vsi odgovori v nas in da smo le mi sami tisti, ki se iz kroničnih bolečin lahko rešimo.
Učitelj nas pri tem lahko samo usmerja ali vodi.

AEQ metodo®, AEQ dihanje® ter AEQ odnose® uspešno vključujem v svoje terapevtsko delo s strankami in jo učim v živo v JH Studiu v Trzinu ali preko zooma.

NAČIN DELA, LOKACIJA IN CENIK

NAČIN DELA
Cilj učenja AEQ metode® je, da posameznik začne bolj resnično čutiti svoje telo in začne vzpostavljati boljšo povezavo med telesom ter zavestjo. S tem bolje ozavesti nezavedne reakcije telesa, ki vplivajo na njegove odločitve, vedenje in odnose.

LOKACIJA
JH Studio, Mengeška 15, Trzin
(učenje AEQ vaj® in AEQ dihanja® izvajam tudi preko Zoom aplikacije)

Cenik učenja AEQ vaj in AEQ dihanja:

Uvodni pogovor in učenje – 1.5h

90 Eur

Individualno učenje – 1h (4 termini)

280 Eur

Individualno učenje – 1h (6 terminov)

390 Eur

Naročite se na aktivno učenje

KDAJ SI LAHKO POMAGAMO Z UČENJEM AEQ® METODE

Urban Urbanc, Učitelj AEQ metode® 2. stopnje

AEQ metoda je učinkovita pri lajšanju in odpravi kroničnih bolečin in kroničnih stanj. Izboljša povezavo med telesom, razumom in podzavestjo.

 • uravnoteža nepotreben mišični tonus in sprošča telo

 • zmanjšuje napor vsakodnevnega gibanja

 • izboljša pozornost, občutljivost ter zavedanje telesa

 • lajša in odpravlja glavobole ter migrene

 • odpravlja vzroke za nastanek skolioze

 • odpravlja bolečine v čeljusti in vratu

 • ureja bolečine v kolenu in mišične krče

 • odpravlja bolečine v hrbtu in hernijo diska

 • odpravlja ter ureja težave z išiasom in piriformis sindrom

vir: Aleš Ernst

AEQ dihanje je nadvse učinkovita metoda pri izboljšanju kronično nepravilnega dihanja in utrujenosti.

 • zmanjša in odpravlja kronično utrujenost in izgorelost

 • odpravlja plitko dihanje, spalno apnejo ter smrčanje

 • izboljša sposobnost učenja in koncentracije

 • pomaga pri odpravi depresivnih stanj ter izboljšuje splošno počutje

 • olajša čas med nosečnostjo in porod

 • izboljšuje samozavedanje ter omogoča bolj spontano in avtentično izražanje čustev

 • izboljša telesno držo ter regeneracijo po naporih

 • izboljša splošno zdravje in sposobnost za delovanje

 • zmanjša utrujenost in poveča zmožnost za gibanje, delo in šport

vir: Aleš Ernst
Urban Urbanc, Učitelj AEQ dihanja® 1. stopnje
Urban Urbanc, Učitelj AEQ odnosov® 1. stopnje

AEQ odnosi nam pomagajo dovolj dobro spoznati in razumeti povezavo med strukturo in funkcijo moškega in ženske.

 • moško in žensko vedenje ter moški in ženski vpliv

 • uporaba aktivnih in pasivnih čustev za sintropičen partnerski odnos

 • kako povezava med telesom in zavestjo vpliva na odnos do partnerja

 • pomen čustvene zrelosti za učinkovit partnerski odnos

 • vloga zaupanja in odgovornosti v partnerskem odnosu

 • kaj je projekcija notranjega stanja na drugo osebo in kako to onemogoča zdrav partnerski odnos

 • prepoznavanje nepravilnega odnosa do sebe in vpliv teh nepravilnosti na kakovost partnerskega odnosa

 • pomen pravilnega poimenovanja lastnega stanja, občutkov in vedenja na partnerski odnos

 • razumevanje vpliva iracionalnega na racionalno v nas in na partnerski odnos

vir: Aleš Ernst