O dihanju ter kopanju v mrzli vodi

27. november 2020

Instant strokovnjakov za dihanje (in kopanje v ledeni vodi) imamo v Sloveniji cel kup, v resnici pa je samo eden, ki se s tem profesionalno ukvarja že 20 let – moj prijatelj in kolega dr. Milan Hosta – Dihalnica. Njemu zaupam, saj je edini, ki res ve, za kaj gre. Pri njem dobite osnove, razne metode in tehnike, predvsem pa zelo širok vpogled v to neprecenljivo in velikokrat tako samoumevno prakso – dihanja.

Zanimivo mi je, ko prebiram oglase in vabila za razno razne zimske odmike, kjer v programu (poleg sprehodov, joge, pogovorov,..) vabijo ter obljubljajo kopanje v mrzli vodi. Mislil sem že, da je Wim Hoff metoda (ki pa je pravzaprav samo za maso prirejena metoda Tummo - dihanje oz. meditacija notranjega ognja) že lanski sneg, vendar pa na moje veliko presenečenje in začudenje opažam, da je še kako 'in'. Tako 'in', da jo danes zelo vehementno ter popolnoma brezskrbno že izvajajo in promovirajo vsi blogerji in influencerji, ki so o tem prebrali članek ali dva. In pa seveda tudi tisti, ki so se udeležili Hoffovega spletnega tečaja (ali neke 4-urne delavnice pri nas) in se naučili malce bolj globoko dihati.

30 globokih vdihov in izdihov (fully in and let it out) skozi usta in nos, zadrževanje ob zadnjem izdihu s 75% praznimi pljuči dokler gre, ponoven vdih in zopet malce zadrževanja (10 - 20s). Štiri serije in to je to.

Tečaj oz. delavnica opravljena. Sedaj ste pripravljeni, da greste v hladno vodo, ki ima v zimskem času (vsaj kjer se kopam jaz) od 2.3 do 4.5 stopinj. V njej ostanite toliko časa, da vam je še prijetno (čeprav laže tisti, ki pravi, da je prijetno!!).

Moj nasvet: naj bo za začetek 30s, morda minuto, raje ne več, saj če niste vajeni, če tega ne izvajate redno in če svojega telesa ne poznate dobro, lahko tvegate ''after-effect'' ohladitve celega telesa. Kri, ki se iz periferije namreč vrača nazaj v srce, je zaradi podhlajenosti okončin zelo hladna in s tem lahko tvegate post ohladitev celega telesa.
Tako niste ničesar dosegli, razen pljučnice morda ali v najboljšem primeru prehlada, če vaš imunski sistem ni dovolj močan. V vsakem primeru pa ste telo spravili v kvaliteten stres..
Ne, take kvalitete ne želimo, to ni dobro.

Razen če res veste, kaj delate.

Instant strokovnjakov za dihanje (in kopanje v ledeni vodi) imamo v Sloveniji cel kup, v resnici pa je samo eden, ki se s tem profesionalno ukvarja že 20 let – moj prijatelj in kolega dr. Milan Hosta – Dihalnica. Njemu zaupam, saj je edini, ki res ve, za kaj gre. Pri njem dobite osnove, razne metode in tehnike, predvsem pa zelo širok vpogled v to neprecenljivo in velikokrat tako samoumevno prakso – dihanja.

Zakaj samoumevno?

Kolikokrat na dan se namreč svojega diha zaveste? Ga opazujete? Se z njim poigravate in ga podaljšujete, skrajšujete, morda malce zadržujete..?

Če tega še ne počnete, vam predlagam, da začnete najprej s tem, da vsak dan (vsaj 3-krat na dan) zavestno vdihnete ter izdihnete s trebušno prepono in skušate našteti 18 vdihov ter 18 izdihov, brez da bi vam misli ušle drugam. Če vam to uspe, vam čestitam.
Najprej lahko trenirate tako, da npr. med sprehodom skušate šteti korake ter vdihe, izdihe in zadrževanje zraka. Vdih – 4 korake, zadrževanje – 6 korakov, izdih – 4 korake, je samo eden od primerov.

Raziskujte!

Ko sem sam začel raziskovati dihanje ter kopanje v ledeni vodi in to v zadnjih treh letih prakticirati precej redno, sem ugotovil, da sem bil na začetku preveč zaletav.
''Kaj pa je problem za zdravega fanta srednjih let, iti v hladno vodo za minuto ali dve? Piece of cake.. To pa ja zmore vsak..''

Če nič drugega, ti ego pri tem močno pomaga; sploh, kadar je fantov več. Fantje smo znani po tem, da se radi malce napihujemo in se med sabo primerjamo, kdo je jaći.. Pa ne samo fantje, gre predvsem za močno izražen moški princip, ki pa je seveda prisoten pri obeh spolih – pri enih bolj, kot pri drugih.

Priznam, to primerjanje me ni nikdar zanimalo. Tekmovanj ne maram od nekdaj, vedno sem 'tekmoval' le s samim sabo in skušal biti 'boljši', kot sem bil včeraj. Pa sem na srečo kmalu ugotovil, da ne gre za to, da si boljši, temveč, da si bolj zavesten.

Kopanje v hladni vodi (na dnevni bazi in ne enkrat na mesec), vsako!! jutro hladen tuš (ste vedeli, da ima voda iz pipe okoli 8 stopinj?) pa zahteva od človeka točno to – zavedanje. Zahteva malce več, kot samo velik ego. Pravzaprav in predvsem zahteva ravno nasprotno – veliko ponižnosti, sprejemanja in življenja izven cone udobja.
In pa precej, res precej umirjanja ter vpogleda vase.

Tekoča ali stoječa voda pozimi je res mrzla in noben Hoff ali kakšen drug 'strokovnjak' mi ne bo govoril, da ni. In ni prijetno iti v vodo, sploh kadar zunaj sneži ali dežuje ali pa je 7 stopinj pod ničlo in piha veter. In tega ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo svoj odnos do mraza tako, da malce pogledamo vase in ta hlad najprej začutimo. Se z njim zlijemo. Mi ta hlad najprej postanemo, predvsem pa se proti njemu ne borimo z nekimi agresivnimi metodami dihanja, ki pravzaprav niso tako nedolžne in so lahko zelo nevarne, če jih ne izvajamo pravilno. Oziroma če ne vemo, za kaj pri vsem tem gre, saj obstaja možnost resnih mentalnih poškodb, ko se prebuja 'nezavedno'. Tam pa je marsikaj. In če v ta 'marsikaj' nimamo vpogleda (zavedanje), potem se lahko tudi marsikaj zgodi.  
Poleg tega pa globoko dihanje v kombinaciji z rednim izpostavljanjem mrzli vodi, sproža velike količine adrenalina, kortizola in noradrenalina (norepinefrina) na ''ukaz''.

Čeprav obstaja nekaj izjem, ki so to dihanje s pridom uporabljali do pozne starosti (Alexandra David-Néel, ki je metodo prinesla iz vzhoda k nam ter Maurice Daubard, ki je pravzaprav predhodnik Hoffa – oba sta bila res dobra poznavalca Tummo), pa nihče ne ve natančno, kako takšen stres dolgoročno vpliva na imunski in živčni sistem. Nekateri celo trdijo (Anders Olsson, ustanovitelj Zavestnega dihanja), da lahko tako agresivno dihanje na dolgi rok povzroči več škode kot koristi. Izpostavljenost stresu je že tako ali tako izredno visoka v današnjem času, zakaj torej tega v organizem vnašati še več?  
(Kogar zanima več, naj si prebere kaj o Tummo Inner meditation ter zakaj so menihi razvili ter uporabljali to metodo)

Hladna voda

Kopanje v hladni vodi z ostalim udeleženci nekega tečaja je vsekakor lahko velik fun. Dobra družba, enaki cilji, podobno misleči ljudje, evforija ter kolektiva naredijo svoje in človek res lahko ostane v hladni vodi kar precej časa.

To evforijo bi morda lahko primerjali z maratonom, kjer je kolektiva tako močna, da te ta energija množice tekačev in navijačev kar požene oziroma potegne vase. Vendar pa te kmalu tudi izpljune, kar pa ni tako prijetno.  
Vprašanje namreč je, ali bi lahko tako tekli tudi naslednji dan, ko smo sami?
Ali bi lahko sami ostali v hladni vodi minuto ali dve ali tri (ki je res najdaljša minuta ali dve ali tri), ko ni nikogar okoli?

Ko si sam s sabo..

Takrat moraš sebe kar dobro poznati. Poznati moraš svoje telo, kot ga pozna morda potapljač na dah, ki ve, kdaj se mora vrniti na površino. Poleg obleke moraš sleči tudi ego ter ga pustiti na obali. Včasih moraš celo, tik preden greš v mrzlo reko, ko ti npr. telo veli, da danes ne, telo slišati. In ga upoštevati.
Razen seveda, če želiš tvegati..
No, kakorkoli, saj tvegaš že tako ali tako vsak dan, ko stopiš na cesto (razen seveda če nosiš masko!! lol) ali se usedeš v avto.
Odločitev je seveda tvoja.

Dobro za zdravje?

Pozitivni učinki zavestnega dihanja ter kopanja v mrzli vodi so vsekakor izjemni in vsak, ki to izvaja že dalj časa lahko iz prve roke potrdi, da doktorja skoraj več ne vidi. Marsikomu se je zdravstveno stanje drastično izboljšalo in takšnega človeka težko prepričaš, da naj tega ne počne več.
Poleg dobrega zdravja in močnejšega imunskega odziva pa človek pridobi še več; namreč kopanje ali tuširanje z mrzlo vodo pospešuje regeneracijo mišic po športni aktivnosti in spodbuja metabolizem, zmanjšuje stopnjo depresije ter kronične utrujenosti, izboljšuje cirkulacijo in plodnost pri moških, nas zjutraj zbudi in nam zvečer pomaga, da bolje spimo, predvsem pa (kar je meni morda še najbolj pomembno) pomaga pri sprejemanju, ponižnosti, toleriranju, spodbuja disciplino in moč volje ter je odlična predpriprava za meditacijo.  

Naj hladna voda ne bo zadnja moda, temveč način življenja

Ne glede na to, ali ste ''stari Wim Hoff mački'' ali pa se s kopanjem v hladni vodi še niste srečali, pa vas morda mika, vam svetujem, da morda vseeno pri sebi preverite, kaj kopanje vam pomeni. Ali vse to izvajate zaradi tega, ker želite biti frajerji ali pa ker je to vaša duhovna praksa, skrb za zdravo telo ter dvig imunskega sistema in trening sprejemanja ter ponižnosti do narave in življenja?

NAZAJ NA VRH